De kracht van het paard

De kracht van de harp 

De HARP is het instrument van het HART! 

Door de eeuwen heen is muziek ingezet voor mensen én dieren.
De harp is het oudste muziekinstrument dat in verschillende culturen in uiteenlopende streken en periodes werd gebruikt voor therapeutische doeleinden.

Harpmuziek kan diepe thema's raken en emoties losmaken.
Vooral live harpmuziek is extra krachtig, omdat hier niet alleen het geluid maar ook de pure vibraties van alle snaren worden ervaren.

Bij het spelen op de harp gaat men uit van de trillingen van klanken. Trillingen kunnen worden gehoord maar ook lijfelijk worden ervaren. Een mens bestaat voor ongeveer 75% uit water. Door met klanken en trillingen te werken, wordt al het water op een subtiele manier in beweging gebracht.

Door het bespelen van de harp kun je werken aan je persoonlijke groei en het versterken van je eigenwaarde.
Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben om op de harp te kunnen spelen. En je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Het is heel laagdrempelig, iedereen kan op de harp spelen, mits men hiervoor open staat.
Het gaat erom dat je de trillingen voelt en ervaart wat dit met je doet...

Hoe het allemaal begonnen is:
Ik werkte op de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en met een van de cliënten ging het niet goed. F, een lieve man van middelbare leeftijd was erg in zichzelf gekeerd en we konden maar moeilijk tot hem doordringen. Hij raakte steeds meer in zichzelf gekeerd. We voelden ons zo machteloos. Op een vrijdag in maart nam ik mijn harp mee, in de hoop dat dit een positief effect op F. zou hebben...
Ik vroeg aan F of hij op d harp wilde spelen. In eerste instantie zei hij nee, maar al snel voelde hij toch even aan de snaren. Ondertussen bleef hij rondjes aan het lopen, maar tijdens deze rondjes raakte hij steeds vaker de snaren aan, en de rondjes werden ook kleiner. Op een gegeven moment bleef F bij de harp staan, en raakt eerst de snaren met de hoge klanken aan, en vervolgens liep hij naar de andere kant van de harp om ook de snaren met de lage klanken aan te slaan. In het begin klinkt het nogal zwaar wat F speelt, maar dit wordt steeds lichter. Je ziet dat F steeds meer tot rust komt, aan zijn gezichtsuitdrukking en houding, en uiteindelijk gaat hij zelfs achter de harp zitten en zie je hem helemaal ontspannen...(zie foto) 

Ik heb de harp af en toe meegenomen naar mijn werk, en zag hoe uniek en verschillend de cliënten op de harp reageerden. De ene persoon speelde heel zachtjes, nauwelijks hoorbaar, de andere juist hard, weer iemand anders begon er spontaan bij te zingen. De ene persoon hield van de lage klanken, iemand anders van de hoge of vooral de midden klanken. Er zaten ook veel natuurtalenten bij. Mijn harp kreeg verschillende benamingen, van gitaar tot triangel.
G. speelde heel luid en hard maar vertelde dat hij er rustiger van werd, en er meer kracht door had gekregen. Zijn vingers voelden soepeler.
J. gaat voor een andere, wat stillere cliënt een stukje spelen.
T. communiceert met gebaren, hij praat niet. Tijdens het spelen op de harp krijgt hij tranen in zijn ogen. En na afloop mogen we voor hem applaudisseren. Daar krijgt hij maar geen genoeg van...

J. komt mij halen, hij pakt mijn hand en maakt gebaren van het spelen op de harp. Hij is doof maar laat mij hiermee weten zelf op de harp te willen spelen. Hij gaat hier helemaal in op. Ook al hoort hij de klanken niet, hij voelt de trillingen des te meer. Hij geniet er zichtbaar van...

In 2019 ben ik mijn hart gaan volgen, en kwamen er steeds meer mensen op mijn pad die genoten van het spelen op mijn harp.
Voor mij is het een mooie combinatie, mijn ervaringen in de zorg (mijn zorghart) combineren met de kracht van de harp. Van harp tot hart! Helemaal vanuit mijn gevoel kunnen werken. Met deze mooie lijfspreuk:

Laat los wat er was,
geniet van vandaag.
En heb vertrouwen in morgen...

 


 

 Wil je graag meer informatie dan kun je bellen of mailen naar:


Mobiel: 06-34405815
E-mail: dekrachtvandeharp@ziggo.nl
 


Hartelijke groet,

Yolanda Cremers
Neer