De kracht van de harp 

 


Verhaal dochter

Voor mij was dit de eerste keer dat ik een harp bespeelde. Ik heb wel vaak harpmuziek beluisterd. De harpsessie zoals jij die verzorgde heeft me enorm aangegrepen, zo prachtig wat het met de bewoners deed. Ik was volledig verwonderd. Het heeft ook mij geraakt in het hart. Gisteren (3 dagen later) heb ik aan mijn moeder de foto’s van haar met de harp en het filmpje van mij laten zien en horen. Ze kon zich er niets meer van herinneren. Toch keek ze met volle verbazing en verwondering naar de foto’s met de harp. Van het geluid kon ze geen genoeg van krijgen. Haar ogen wijdt open en met haar oren zo dicht mogelijk bij het geluid wat uit mijn telefoon kwam. Heel, heel erg ontroerend.


Begeleiding Woonzorgcomplex

We hebben echt genoten afgelopen dinsdag, ik zelf ben er nog de hele dag van ondersteboven geweest, die mooie reacties en mimieksveranderingen, mensen die voorzichtig uit hun schulp kruipen en ook dat er gelachen is.

Gisteravond heb ik weer gewerkt, helaas maar begrijpelijk kon niet iedereen het zich meer herinneren. De cliënten met Parkinson echter wel. Ik heb gisteren enkele foto's afgedrukt en op de kamers van de mensen gehangen, sommigen wisten het zich toen wel weer te herinneren. Maar bij iedereen, ook die het zich niet konden herinneren verschenen alleen al van de foto's weer een glimlach op hun gezicht.

Ook mijn collega heeft het als zeer waardevol ervaren, zeker bij de laatste cliënt, prachtig! Ik begrijp dat het lastig is om mensen te peilen als je ze niet kent, maar wij zagen duidelijk verschil. Normaal is er veel passiviteit, roepgedrag of dwaalgedrag aanwezig, nu bleef iedereen wel geïnteresseerd en aanwezig.

 

Begeleiding Zorgcentrum:

Ik heb mevrouw die als laatste speelde zien ontspannen, soort trans zoals jij al zelf ook al zei. Ik zag rust, tevredenheid, geluk.

Bij de meneer die als tweede speelde die zag ik reageren, door te gaan spiegelen, maar langzaam zijn eigen ding ging doen op de harp. Waardoor je hem kon spiegelen. Hierdoor leek het als zijn gevoel van eigenwaarde vergroot werd. Hij leek zekerder te worden naarmate hij langer speelde.

Verder heb ik gezien dat mensen over een drempel moesten, maar dat ze dat wel deden, dat de harp een laagdrempelig instrument is, wat snel mooi klinkt. Hierdoor lukte dat ook. Mensen hoorden zelf wat ze deden en dat klonk op zich goed. De mevrouw die met haar man was die kan dit ook goed voor therapie doen, fysieke therapie, die probeerde toch beide armen te gebruiken maar door haar beperking is dat moeilijk, maar ook hier probeerde ze het wel.

 

Begeleiding Activiteitencentrum:

Mevr. J, was wel erg duidelijk dat ze er heel erg in op ging. Toen we naar buiten gingen zei ze dat ze zo dankbaar was dat ze dit had mogen ervaren en dat dat ze dit echt nodig gehad. Ze zit best in een isolement. Ze heeft periodes dat ze veel pijn heeft, maar ze leek wel even wonderbaarlijk genezen. Toen ik vrijdag daar was en over de harp begon, klaarde ze weer helemaal op.
Dhr. C. vertelde dat hij zich licht in zijn hoofd voelde, ik zag wel dat zijn gezichtsuitdrukking heel ontspannen werd en het hem zichtbaar goed deed. 

Begeleiding groepswoning voor mensen met dementie

Tijdens de sessie was mevrouw R. erg aanwezig. Ze vertelde dat ze al een keer op de harp had gespeeld. Dat was ook zo. Vorige week had ze ook mee gedaan aan deze activiteit. Mevrouw speelde wel steeds met haar rechterhand. Links kwam ze moeilijker bij. Uiteindelijk is het haar wel gelukt om met twee handen te spelen. Yolanda vroeg haar welke snaren ze het mooiste vond klinken. Ze antwoorde hierop dat ze de middelste het mooiste vond klinken. 

Dhr. B wilde eerste instantie niet spelen. Hij vertelde dat hij het niet kon of kapot maakte. Zijn vrouw was ook aanwezig tijdens de sessie. Door samen op de harp te spelen zag je dat hij het wel kon. Hij speelde met zijn linkerhand. Was een mooi samenspel van hem en zijn vrouw. Dhr. heeft zelf ook een stukje gespeeld. Hij sloot zijn ogen tijdens het spelen met twee handen. 

Aan dhr. C zag je dat hij het erg leuk vind om op de harp te mogen spelen. Door op de harp te spelen kwam een heel verhaal los over vroeger toen hij nog op de harmonie zat. Hij speelde toen trommel. Dhr. heeft 2x op de harp een stuk mogen spelen was helemaal onder de indruk van hoe hij speelde. 

De bewoners hebben enorm genoten. Het was echt een mooie, bijzondere gebeurtenis. De rust en het genieten van zelf muziek maken vonden ze geweldig. Ik ook! Bewoners die meestal te onrustig zijn, om aan een activiteit mee te doen, hebben zelfs enorm genoten. We willen heel graag vaker van je dienst, harptherapie gebruik maken!

Hoi Yolanda!

Allereerst grote bewondering wat jij met je harp teweeg brengt. Heb hele mooie reacties gezien. Er was 1 mevrouw die normaliter altijd hele hoge geluiden maakt. En zij was vrijwel stil...

In de eerste huiskamer de dame in de rolstoel. Die mimiek met haar ogen, geweldig. 

Ik wist niet wat ik moest verwachten maar ben echt verrast en was soms ook ontroerd. Ga mij er in ieder geval voor inzetten dat we deze activiteit kunnen behouden!! 

Jijzelf bent heel rustig en respectvol naar de mensen toe en neemt je tijd. Je legt netjes uit wat je komt doen en hoe je te werk gaat. Laat dit ook een ieder ervaren door met 1 op 1 contact samen de harp te bespelen. Wie wil mag. Ik vond het een geweldige middag en hoop jij ook. 

 

Begeleiding Zorgvilla

Yolanda Cremers van “De kracht van de harp” geeft in onze Villa elke maand een prachtige harpsessie voor een kleine groep bewoners. De bewoners mogen ook zelf op de harp spelen. Zo ervaren ze de trillingen van de snaren, wat een heel bijzonder gevoel geeft! Een mooie, muzikale ervaring!

 

Begeleiding woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking

Vanmiddag werden we getrakteerd op een harpsessie van Yolanda, die Koosje had gewonnen. Om 15 uur kwam Yolanda met de harp. Yolanda gaf eerst uitleg over de harp en hierna mochten we zelf op de harp spelen. 

Mevrouw L. vond het supermooi en gezellig en ze was trots dat ze als 1e mocht spelen. Ze vond Yolanda een leuke meid die het goed deed. Kreeg een applaus van de anderen.

Dhr. H vertelde dat hij het in het begin maar vreemd vond zo'n groot instrument, maar samen met Ellen ging het heel goed.

Mevrouw M. wilde graag op de harp spelen, maar het allerleukste vond ze om dit samen te doen met haar poppetje. Ze straalde toen iedereen voor haar klapte. Vroeg vanavond aan Hanneke haar poppetje, of deze het ook gezellig had gehad vanmiddag.

Mevrouw T. had nog nooit op een harp gespeeld, en vond het heel leuk om dit eens te proberen. Ze probeerde ook met beide handen tegelijk. Vertelde dat ze Yolanda kende van vroeger.

Mevrouw M. vertelde dat het kriebelde aan haar vingers toen ze langs de snaren ging, en dat ze het erg leuk had gevonden.

Heel hartelijk bedankt voor deze gezellige harp middag. We hebben er van genoten.

 

Harpsessie op locatie met paarden

Vandaag te gast Yolanda Cremers met haar harp. Tal van jongeren mochten zelf ervaring opdoen. G. gaf gelijk aan “ik word hier zo rustig van”. Dankbaar dit mee te mogen maken.

Wat een magie hebben de jongeren mogen ervaren door zelf op de harp te mogen spelen in het bijzijn van de dieren. Hier willen wij meer van…