De kracht van de harp 

 


De harp en de paarden:


Ik merkte dat de paarden anders reageerden als ik van te voren op de harp had gespeeld. De rust en ontspanning die het mij gaf leek door te werken op de paarden.
Om te kijken of mijn gevoel klopte ben ik voor de wei gaan zitten met de harp.
De paarden kwamen meteen naar mij toe, en stonden heel ontspannen, met de ogen half dicht te luisteren naar de klanken van de harp. Dat was een mooie ervaring. Zelf voelde ik me ook heel ontspannen. Door dit indirecte contact merkte ik al mooie positieve veranderingen. Dat maakte mij nieuwsgierig hoe het zou zijn als ik in de wei zou gaan zitten met de harp, tussen de paarden.

Dit was een heel bijzondere ervaring. De paarden kwamen beiden om me heen staan. Boy met zijn hoofd bij mijn gezicht, en Floor legde haar hoofd op mijn schoot. Zo vormden we een mooie eenheid samen. Het was een heel bijzonder en vredig moment. De paarden bleven ook lange tijd zo bij me staan.

Coachsessie met de harp:

Sinds enkele jaren
ben ik bij het coachen met de paarden ook de harp in gaan zetten.
Als extra toevoeging, voor diegenen die hiervoor open staan.

Het is mooi om te zien wat voor het effect dit geeft, voor de ene persoon betekent dit ontspanning, iemand anders wordt er juist heel vrolijk van. 
De paarden reageren ook steeds weer anders. Want het maakt wel verschil uit wie er op de harp speelt. Door het spelen horen ze via de harp jouw verhaal. En ieder verhaal is bijzonder en uniek, net zoals ieder mens uniek is.

In de zomer van 2018 en 2019 zijn studenten en docenten van de IHTP (International Harp Therapie Program) een Therapeutisch Harpspel in de paarden wei komen geven. Het was een heel bijzondere ervaring.