De kracht van de harp
Van harp tot hart


Ervaringen harpsessies

Begeleidster Zorgcentrum

Op de pg afdeling hadden we in de huiskamer deze activiteit. Met onze cliënten en de harpiste met harp zaten we in een kring. De cliënten waren aan het kletsen, schoven op hun stoel en sommige waren een schaaltje fruit aan het eten.
Zodra de harpiste begon te spelen was het muisstil. De cliënten vonden het prachtig. Het gaf een serene rust. Dit gebeurde bij iedereen.
Je zag iedereen in stilte genieten.
Na een paar mooie stukken gespeeld te hebben liet de harpiste de cliënten kennismaken met de harp. Ze mochten zelf proberen op de harp te spelen. Wie ging het eerst?
Mevr. J wilde het proberen. Ze luisterde hoe ze de harp moest vastpakken ondersteund door de harpiste. Ze begon meteen over de snaren te bewegen en werd heel vrij in het spelen. Ze begon er automatisch bij te zingen. Ze probeerde, genoot en was verwonderd wat een mooi geluid de harp had. Mede cliënten genoten in stilte mee. Ze bekeken het hele spel.
Een andere mw. wilde ook spelen. Ze zat in de rolstoel, ze wist meteen met hulp hoe de harp vast te houden en de harp tussen de benen te zetten. De harpiste liet mw. zien wat ze moest doen en ook heel vrij beweegde ze haar handen over de snaren. Ze was helemaal betoverd
door het instrument.
Mw. E mocht ook een keer proberen. Zij begreep niet wat ging gebeuren. Ze liet de harpiste voordoen en zelf deed ze het na.
Ze spiegelde de harpiste en verwonderde wat gebeurde. De mooie rustige engelachtige klanken die van de harp kwamen.
De harpiste pakte de harp weer bij zich en begon bekende liedjes erbij te zingen. Hier reageerde de kring meteen op en samen deden we mee. Een mooie afsluiting.
Zo leuk om te zien hoe ieder op een eigen manier reageert. Wat mij ook op viel dat iedereen zo rustig aanwezig was en bleef tot het einde. Een cliënt die normaal weinig geduld heeft om lang bij  een activiteit te zijn bleef wel 3 kwartier zitten te genieten.  
Ook na de activiteit heeft de rust nog lang aangehouden met recht daarom ook genoemd "De kracht van de harp".

Verhaal dochter


Voor mij was dit de eerste keer dat ik een harp bespeelde. Ik heb wel vaak harpmuziek beluisterd. De harpsessie zoals jij die verzorgde heeft me enorm aangegrepen, zo prachtig wat het met de bewoners deed. Ik was volledig verwonderd. Het heeft ook mij geraakt in het hart. Gisteren (3 dagen later) heb ik aan mijn moeder de foto’s van haar met de harp en het filmpje van mij laten zien en horen. Ze kon zich er niets meer van herinneren. Toch keek ze met volle verbazing en verwondering naar de foto’s met de harp. Van het geluid kon ze geen genoeg van krijgen. Haar ogen wijdt open en met haar oren zo dicht mogelijk bij het geluid wat uit mijn telefoon kwam. Heel, heel erg ontroerend.

Verhaal moeder

Onze dochter heeft al eens kennis mogen maken met Yolanda en haar prachtige harp en gisteren heeft ze weer genoten van de warme klanken en de rust die Yolanda met zich meebrengt. Ik kreeg filmpjes van onze dochter en ik zie eindelijk rust in haar lijfje en gezicht. Ik werd ontroerd door de filmpjes en wat het de rest van de dag met ons meisje heeft gedaan. Rust zelfs zoveel rust dat ze bij oma heeft gegeten en uit zichzelf boven ging spelen. Yolanda, je bent echt goud waard samen met je harp. Nogmaals bedankt dat je hiervoor open staat en onze dochter van je heeft mogen genieten en rust mocht ervaren.

Begeleiding Woonzorgcomplex

We hebben echt genoten afgelopen dinsdag, ik zelf ben er nog de hele dag van ondersteboven geweest, die mooie reacties en mimieksveranderingen, mensen die voorzichtig uit hun schulp kruipen en ook dat er gelachen is.

Gisteravond heb ik weer gewerkt, helaas maar begrijpelijk kon niet iedereen het zich meer herinneren. De cliënten met Parkinson echter wel. Ik heb gisteren enkele foto's afgedrukt en op de kamers van de mensen gehangen, sommigen wisten het zich toen wel weer te herinneren. Maar bij iedereen, ook die het zich niet konden herinneren verschenen alleen al van de foto's weer een glimlach op hun gezicht.

Ook mijn collega heeft het als zeer waardevol ervaren, zeker bij de laatste cliënt, prachtig! Ik begrijp dat het lastig is om mensen te peilen als je ze niet kent, maar wij zagen duidelijk verschil. Normaal is er veel passiviteit, roepgedrag of dwaalgedrag aanwezig, nu bleef iedereen wel geïnteresseerd en aanwezig.


Begeleiding Zorgcentrum:

Ik heb mevrouw die als laatste speelde zien ontspannen, soort trans zoals jij al zelf ook al zei. Ik zag rust, tevredenheid, geluk.

Bij de meneer die als tweede speelde die zag ik reageren, door te gaan spiegelen, maar langzaam zijn eigen ding ging doen op de harp. Waardoor je hem kon spiegelen. Hierdoor leek het als zijn gevoel van eigenwaarde vergroot werd. Hij leek zekerder te worden naarmate hij langer speelde.

Verder heb ik gezien dat mensen over een drempel moesten, maar dat ze dat wel deden, dat de harp een laagdrempelig instrument is, wat snel mooi klinkt. Hierdoor lukte dat ook. Mensen hoorden zelf wat ze deden en dat klonk op zich goed. De mevrouw die met haar man was die kan dit ook goed voor therapie doen, fysieke therapie, die probeerde toch beide armen te gebruiken maar door haar beperking is dat moeilijk, maar ook hier probeerde ze het wel.

 

Begeleiding Activiteitencentrum:

Mevr. J, was wel erg duidelijk dat ze er heel erg in op ging. Toen we naar buiten gingen zei ze dat ze zo dankbaar was dat ze dit had mogen ervaren en dat dat ze dit echt nodig gehad. Ze zit best in een isolement. Ze heeft periodes dat ze veel pijn heeft, maar ze leek wel even wonderbaarlijk genezen. Toen ik vrijdag daar was en over de harp begon, klaarde ze weer helemaal op.
Dhr. C. vertelde dat hij zich licht in zijn hoofd voelde, ik zag wel dat zijn gezichtsuitdrukking heel ontspannen werd en het hem zichtbaar goed deed. 

Begeleiding groepswoning voor mensen met dementie

Tijdens de sessie was mevrouw R. erg aanwezig. Ze vertelde dat ze al een keer op de harp had gespeeld. Dat was ook zo. Vorige week had ze ook mee gedaan aan deze activiteit. Mevrouw speelde wel steeds met haar rechterhand. Links kwam ze moeilijker bij. Uiteindelijk is het haar wel gelukt om met twee handen te spelen. Yolanda vroeg haar welke snaren ze het mooiste vond klinken. Ze antwoorde hierop dat ze de middelste het mooiste vond klinken. 

Dhr. B wilde eerste instantie niet spelen. Hij vertelde dat hij het niet kon of kapot maakte. Zijn vrouw was ook aanwezig tijdens de sessie. Door samen op de harp te spelen zag je dat hij het wel kon. Hij speelde met zijn linkerhand. Was een mooi samenspel van hem en zijn vrouw. Dhr. heeft zelf ook een stukje gespeeld. Hij sloot zijn ogen tijdens het spelen met twee handen. 

Aan dhr. C zag je dat hij het erg leuk vind om op de harp te mogen spelen. Door op de harp te spelen kwam een heel verhaal los over vroeger toen hij nog op de harmonie zat. Hij speelde toen trommel. Dhr. heeft 2x op de harp een stuk mogen spelen was helemaal onder de indruk van hoe hij speelde. 

De bewoners hebben enorm genoten. Het was echt een mooie, bijzondere gebeurtenis. De rust en het genieten van zelf muziek maken vonden ze geweldig. Ik ook! Bewoners die meestal te onrustig zijn, om aan een activiteit mee te doen, hebben zelfs enorm genoten. We willen heel graag vaker van je dienst, harptherapie gebruik maken!

Allereerst grote bewondering wat jij met je harp teweeg brengt. Heb hele mooie reacties gezien. Er was 1 mevrouw die normaliter altijd hele hoge geluiden maakt. En zij was vrijwel stil...

In de eerste huiskamer de dame in de rolstoel. Die mimiek met haar ogen, geweldig. 

Ik wist niet wat ik moest verwachten maar ben echt verrast en was soms ook ontroerd. Ga mij er in ieder geval voor inzetten dat we deze activiteit kunnen behouden!! 

Jijzelf bent heel rustig en respectvol naar de mensen toe en neemt je tijd. Je legt netjes uit wat je komt doen en hoe je te werk gaat. Laat dit ook een ieder ervaren door met 1 op 1 contact samen de harp te bespelen. Wie wil mag. Ik vond het een geweldige middag en hoop jij ook. 

Verhaal moeder

Onze zoon heeft op de hele harpsessie heel relaxed en open gereageerd! En intens geluisterd en ook gevoeld. Die trillingen waren heel goed voelbaar voor hem toen de harp op het tafelblad lag van zijn rolstoel en hij z'n hand op de harp tegen de snaren had liggen. Hij heeft van het begin tot het eind geluisterd en genoten.

Begeleiding Zorgvilla

Yolanda Cremers van “De kracht van de harp” geeft in onze Villa elke maand een prachtige harpsessie voor een kleine groep bewoners. De bewoners mogen ook zelf op de harp spelen. Zo ervaren ze de trillingen van de snaren, wat een heel bijzonder gevoel geeft! Een mooie, muzikale ervaring!


Begeleiding woongroep voor mensen met een verstandelijke beperking

Vanmiddag werden we getrakteerd op een harpsessie van Yolanda, die Koosje had gewonnen. Om 15 uur kwam Yolanda met de harp. Yolanda gaf eerst uitleg over de harp en hierna mochten we zelf op de harp spelen. 

Mevrouw L. vond het supermooi en gezellig en ze was trots dat ze als 1e mocht spelen. Ze vond Yolanda een leuke meid die het goed deed. Kreeg een applaus van de anderen.

Dhr. H vertelde dat hij het in het begin maar vreemd vond zo'n groot instrument, maar samen met Ellen ging het heel goed.

Mevrouw M. wilde graag op de harp spelen, maar het allerleukste vond ze om dit samen te doen met haar poppetje. Ze straalde toen iedereen voor haar klapte. Vroeg vanavond aan Hanneke haar poppetje, of deze het ook gezellig had gehad vanmiddag.

Mevrouw T. had nog nooit op een harp gespeeld, en vond het heel leuk om dit eens te proberen. Ze probeerde ook met beide handen tegelijk. Vertelde dat ze Yolanda kende van vroeger.

Mevrouw M. vertelde dat het kriebelde aan haar vingers toen ze langs de snaren ging, en dat ze het erg leuk had gevonden.

Heel hartelijk bedankt voor deze gezellige harp middag. We hebben er van genoten.

Begeleidster Zorglocatie

Maandag 10 oktober is Yolanda Cremers (de kracht van de harp) langs geweest op woning 21 voor een individuele harpsessie. Yolanda is een inspirerende vrouw die veel teweegbrengt met haar harp bij mens én dier. De harp is een mooi instrument dat naast de muzikale klanken die men kan horen, ook op mooie wijze andere zintuigen prikkelt. Mensen zien en voelen de snaren en de trillingen die dit brengt bij aanraking.  Dit kan zorgen voor een prachtige beleving.
Zo ook bij een bewoonster van woning 21. Een dame in een vergevorderde dementie waardoor het contact met de omgeving is verminderd en de wereld vooral ervaren wordt door de zintuigen. In het begin van de sessie was mw. nog aan het friemelen aan haar kleding en schoenen. Ze leek in haar eigen wereld te zijn. Naarmate de sessie vorderde, verdween het friemelen en kwam mw. meer in contact met de omgeving. Ze maakte oogcontact met haar dochter, met Yolanda en ze keek naar de harp. Op een gegeven moment bracht mw. zelf haar handen naar voren en voelde ze de snaren. Met begeleiding van Yolanda waren de klanken hoorbaar.  Mw. leek hiervan te genieten.
Opvallend was dat mw. tijdens deze sessie verbaal non-verbaal rustig was, in tegenstelling tot gewoonlijk op de woning. Volgens het zorgteam is mw. de hele avond nog rustig aanwezig geweest.
Ik zou het iedereen aanraden. 🙂

Bewoonster aanleunwoning

Vanmiddag heeft U een gevoelige snaar geraakt, op 2 manieren. Het was een prachtige ervaring om op de harp te spelen ,terwijl ik doof ben. Automatisch gingen mijn voeten ook ritmisch meedoen. Bedankt, dat ik op de harp mocht spelen. Ook hoe andere mensen van de zorggroep te zien was, prachtig. Verder wens ik dat U nog veel mensen een mooie belevenis geeft.


Harpsessies bij dieren:

Harpsessie met paarden

Vandaag te gast Yolanda Cremers met haar harp. Tal van jongeren mochten zelf ervaring opdoen. G. gaf gelijk aan “ik word hier zo rustig van”. Dankbaar dit mee te mogen maken.
Wat een magie hebben de jongeren mogen ervaren door zelf op de harp te mogen spelen in het bijzijn van de dieren. Hier willen wij meer van…

Het moment dat de paarden allemaal aandacht voor jou kregen en naar jou toe kwamen. Heel bijzonder.
Wat ik het allermooiste vond was het moment dat alle paarden in jouw buurt stonden en allemaal gingen relaxen. Dat zag er zo mooi uit. Ze stonden in een soort halve kring achter jou. Was heel bijzonder dat ze allemaal tegelijk zo bij jou gingen staan.
En wat ook heel mooi was...Jij speelde iets, stopte en de wind pakte de muziek zo mooi over, alsof het zo moest zijn. Was wel een kippenvel moment.

Een bijzondere en mooie middag beleefd bij lieve Yolanda. We hebben vaak stilgestaan bij mijn recent overleden mama en wat mocht ik veel liefs ontvangen, ook van Boy, Floor en Bas tijdens de harpsessie in de paddock. Zo hartverwarmend hoezeer zij mij aanvoelden. Heel erg bedankt lieverds voor zoveel steun en troost! 

Ik mocht harp komen spelen in het bijzijn van de paarden van Yolanda. Het werd een bijzondere mooie en ontroerende middag, wat heb ik genoten van de interactie met Boy, Floor en Bas tijdens het spelen op de harp. ze spiegelen je en nodigen je uit waar weerstand of juist waar het stroomt te voelen. En wat een beleving om te merken hoe de harpklanken door resoneren tot diep van binnen. Als slot trakteerde Yolanda mij nog op een liefdevolle meditatie, wat een grote verwendag! Dank jullie nogmaals lieverds, jullie zitten in mijn hart.

Gisteren kwam Yolanda harp spelen! De reactie van onze oudste pony Sjollie (41 jaar) was magisch. Hij heeft zeker weten genoten. Het meest bijzondere vond ik de rust die hij uitstraalde, en dat hij er de hele sessie bijgebleven is.

Mijn dochter vond het ook heerlijk om op de harp te spelen en ze deed het dan ook met overgave! Sjollie kon dat waarderen, net als de meeste andere dieren! Yolanda, heel erg bedankt voor deze mooie herinneringen!!

Genoten van een heel bijzondere beleving bij Yolanda en haar paarden en de harp. De paarden hielpen bij de overprikkeling welke was ontstaan, vooral de Fries Boy bleef werken aan mijn hoofd. En de harp echt wat was dat magisch en bijzonder, het harpspel van Yolanda voelde heel bijzonder in energie en toen ik zelf mocht spelen voelde ik de trillingen in mijn aangedane kant, het ging echt stromen. 

Gisteren een bijzondere ontmoeting bij en met de paarden. Yolanda kwam bij onze paarden spelen. Gertje, Rico en Emma vonden het heel interessant en rustgevend. Wordt vervolgd!

Tijdens onze vakantie eind september heb ik zelf De kracht van de harp van Yolanda mogen ervaren... Heel bijzonder! Hieronder een kort verslagje...
Ik moet bekennen dat ik wel een beetje zenuwachtig was. Zo'n mooi instrument: ga ik daar niets aan stuk maken? Maar Yolanda vertrouwde het wel.
De weergoden waren ons goed gezind, het was droog en dus konden we naar buiten. Ik mocht een plaatsje kiezen waar het voor mij goed voelde. Normaal zou ik ergens opzij of tegen de muur gaan zitten. Maar nu voelde het wel goed om in het midden van de wei te gaan zitten.
Het spelen zelf was wat onwennig maar Yolanda wist me helemaal gerust te stellen door te zeggen dat het goed was zoals ik het deed.  Ik zal niet snel het hoge woord voeren en dat kwam ook bij het harp spelen wat naar voor denk ik. Soms was het nauwelijks hoorbaar wat ik speelde. Maar ik genoot wel van de mooie, warme klanken. Het gevoel van die prachtige harp, dat gladde, glanzende hout en zoveel ontelbare, verschillende, mooie klanken, uit één bijzonder instrument.
Tijdens het spelen werd ik omringd door de paarden. Ze worden onmiskenbaar aangetrokken erdoor. Het voelde wel heel veilig zo.
In deze woorden heb ik nog niet half kunnen beschrijven wat het met me gedaan heeft, die namiddag. Niet voor niets komt in dit verslagje het woord ‘voelen’ zo vaak voor. Het gaat recht naar je gevoel, naar je hart. Het was een van de meest bijzondere momenten die ik meegemaakt heb.
Dus nogmaals heel erg bedankt, Yolanda! Je verricht echt wonderen, jij, je harp en de paarden!

Diverse dieren Dierenthoes
Fientje, de kleine zwart/witte kat die gelijk aan jou vastgeplakt zat is normaal gesproken veel afwachtender. En de zwarte kat die jou op een afstand aan zat te kijken, die komt meestal bij vreemde mensen niet en die zat nu heel dichtbij, dat was mooi om te zien.
Wat ik het allermooiste vond was het moment dat alle paarden in jouw buurt stonden en allemaal gingen relaxen. Dat zag er zo mooi uit. Was heel bijzonder dat ze allemaal tegelijk zo blij jou gingen staan. Ze stonden allemaal in een soort halve kring achter jou.
Maar ook dat moment dat ze allemaal aandacht voor jou kregen en naar jou toe kwamen. Heel mooi.
En wat ook heel mooi was…Jij speelde iets, stopte en de wind pakte de muziek zo mooi over, alsof het zo moest zijn. Was wel een kippenvel moment.

Schapen en lammetjes
Vandaag een bijzondere ontmoeting gehad met Sientje en haar lammetjes Baerke en Sjefke. Ze zijn 1 dag oud, en geboren op de verjaardag van hun bazinnetje Joke. Zo speciaal, een mooier cadeau kun je je toch niet wensen.
En wat zijn ze toch aandoenlijk en knuffelig. Tijdens het harpspelen kwam moeder Sientje ook bij mij staan en keek mij zo doordringend aan, zo liefdevol en puur. Er was zo'n mooie verbondenheid, ze raakte mij puur in mijn hart.


Harpsessie met honden en katten

Indy was gelijk enthousiast naar Yolanda toe. Yolanda is een prettige, rustige persoonlijkheid, waar Indy makkelijk contact mee kon maken. De muziek vond Indy wel gezellig. In het begin lag Indy vooral aan onze voeten (haar vaste plekje als wij op de bank zitten) en ze liep af en toe wat rond. Omdat ze meer op ons was gefocust vroeg Yolanda ons om even in een andere ruimte te wachten en te zien hoe Indy dan zou reageren. Indy vond dit allemaal prima en maakte daarna snel contact met Yolanda en haar harp. Ze is er rustig naast gaan liggen en keek pas weer op toen wij weer binnenkwamen.

1e harpsessie:
Ikzelf vond het enorm rustgevend. De stilte met alleen het geluid van de harp. Ik heb het ervaren als een massage voor de geest. Bij de honden zag ik erna ook heel veel ontspanning. Alys lag op haar rug te slapen, dit is haar manier van ultieme ontspanning. Ik denk dat beide honden het erg prettig hebben gevonden, deze harpsessie. Ik wil zeker kijken of herhaling hiervan nog meer kan brengen.
2e harpsessie:
Kennismaking verliep al meer ontspannen dan eerste keer. Herkenning door Alys, was niet bang. Dit is voor Alys heel positief! Harpmuziek bracht dusdanige ontspanning dat alle dieren binnen no time lagen te slapen. Ik heb de indruk dat Alys de harpmuziek erg prettig vindt, en ook Yolanda graag mag.

Mijn dieren staan zeker open voor harpmuziek. Dat kon ik merken. Een hele leuke ervaring om mee maken, en te zien hoe de dieren erop reageren. Ze zijn geen muziek instrumenten gewend. Ze hebben ervan genoten. De honden vonden het erg gezellig. Ze kwamen maar al te graag bij Yolanda zitten.

Onze hond Dies komt ook vaak bij mij liggen als ik op de harp speel, zo kan hij de trillingen nog beter voelen.
Verder heb ik de harp ingezet toen een van mijn katten ernstig ziek werd. Het heeft Amber en mij veel rust gegeven in deze moeilijke periode. En voor haar maatje Milou probeer ik met de harp een troost te zijn nu Amber er niet meer is.

Fientje, de kleine zwart/witte kat die gelijk aan jou vastgeplakt zat is normaal gesproken veel afwachtender. En de zwarte kat die jou op een afstand aan zat te kijken, die komt meestal bij vreemde mensen niet en die zat nu heel dichtbij, dat was mooi om te zien. 
 
 
E-mailen
Bellen